# AUGUST CONFERENCE FOR THE PEDAGOGICAL STAFF OF NAZARBAYEV INTELLECTUAL SCHOOLS





For more information please scan QR-code or visit http://conferences.nis.edu.kz

## **CONFERENCE SCHEDULE**

09.00 am - 10.00 am | Registration

10.00 am - 12.00 pm | Plenary meeting

12.00 pm – 1.30 pm | Lunch

1.30 pm – 3.30 pm | Breakout sessions (1–15)

3.30 pm – 4.00 pm | Break

4.00 pm – 5.30 pm | Breakout sessions (1–15)

19 AUGUST, SATURDAY DAY 2 •

09.00 am - 11.00 am | Creatives laboratories and exhibitions visit

Breakout sessions (1–15)

11.00 am - 11.30 am | Break

11.30 am – 1.00 pm | Breakout sessions (1–15)

1.00 pm – 2.30 pm | Lunch

2.30 pm – 3.30 pm | Creatives laboratories and exhibitions visit

3.30 pm – 3.30 pm | Plenary meeting. Closing

## **BREAKOUT SESSIONS**

1	SCHOOL PRINCIPALS Acting hall
2	DEPUTY PRINCIPALS FOR SCIENTIFIC AND METHODOLOGICAL WORK room 126, block 2, ground floor
3	DEPUTY PRINCIPALS FOR TEACHING AND LEARNING room 135, block 3, ground floor
4	DEPUTY PRINCIPALS FOR PASTORAL WORK room 134, block 3, ground floor
5	DEPUTY PRINCIPALS FOR STUDENT COUNSELING AND EXPERIMENTAL WORK choreography classroom, room 206, 2nd floor
6	DEPUTY PRINCIPALS FOR EXTERNAL AFFAIRS room 135, block 3, ground floor
7	DEPUTY PRINCIPALS FOR FINANCE AND ECONOMIC PLANNING Room 222, Block 2, Second Floor
8	MATHEMATICS Room 221, Block 2, Second Floor
9	COMPUTER SCIENCE Room 225, Block 2, Second Floor
10	PHYSICS Floor 2, Library
11	CHEMISTRY Room 201, Second Floor
12	<b>BIOLOGY</b> Room 202, Second Floor
13	KAZAKH LANGUAGE Room 144, Block 4, Ground Floor
14	RUSSIAN LANGUAGE Floor 1, Block 4, Room 142
15	CHAIRMEN OF PARENTS' COMMITTEES Floor 1, Block 4, Room 145

## **CREATIVE LABORATORIES**



"THE SYSTEM OF STUDENTS' RESEARCH ACTVITIES ARRANGEMENT WHEN STUDYING THE BASICS OF SOCIAL SCIENCE SUBJECTS".

Akhmetova Saule, History Kazakh Astana, IB Floow 1, Room 104



"COMPREHENSIVE APPROACH TO THE OLIPMIAD PARTICIPANTS. EXPERIENCE, THEORY AND PRACTICE"

Polyanskih Sergey, Mathematics Russian Taldykorgan, PhM recreation, Block 2, Student lounge



### "METHODIC AND DIDACTIC IDEAS IN LESSON-PLANNING"

Apeyeva Gulnara, Mathematics Russian Astana PhM NIS recreation, Ground Gloor, Block 3



## "TEACHER'S TEACHING STYLES AND STRATEGIES"

Asylbekova Saule, Physics Russian Astana PhM NIS recreation, Ground Gloor, Block 4



## "SYSTEMATIC APPROACHES TO MATH LESSONS PLANNING"

Zhampeisova Gulborchen, Mathematics Russian Astana PhM NIS recreation, Ground Floor, Block 5



## "EDUCATION PROCESS WITH 21 CENTURY SKILLS. PRACTICAL APPLICATION OF CONCEPTUAL LEARNING"

Imashpayeva Gulzhayna, Biology Kazakh Oskemen ChB NIS Recreation, Room 151, Block 5, Ground Floor

# PLENARY MEETING DAY 1 AUGUST 18, Friday

**09.00** am – **10.00** am Registration (*1 hour*)

**10.00** am – **10.15** am *(15 min)* 

BAwarding Council of Internatinal Schools certificates to Nazarbayev Intellectual Schools in Semei, Ust-kamenogorsk, Kokshetau

**10.15** am – **10.30** am (15 min)

Teaching and learning results and perspectives in Nazarbayev Intellectual schools. new demands, new opportunities

Shamshidinova Kulyash, Chairperson of the Board, Nazarbayev Intellectual Schools Autonomous Educational Organization

10.30 am – 10.35 am (5 min.)

Speech by the representative of the Ministry of Education and Science of the Republic of Kazakhstan

**10.35 am – 10.40 am** *(5 min.)* 

Speech by Mr.Shigeo Katsu, President of Nazarbayev University, Chairman of Board of Trustees of Nazarbayev Intellectual schools AFO

**10.40** am – **10.55** am (15 min

New humanities knowledge in terms of the implementation of the programme "The Course towards the Future. Modernization of Public Conscience" authored by the President of the Republic of Kazakhstan Nursultan Nazarbayev

Kenzhekhanuly Rauan,

Member of the National Committee to implement the Programme of Social Consciousness Modernization under the President of the Republic Kazakhstan

**10.55** am – **11.10** am (15 min)

Forming global competencies as the base for sustainable development

Abdildina Zhanar,

Centre for Educational Programmes Branch Director

**11.10 am – 11.20 am** (10 min.)

On pilot areas of the implementation of green technologies in Kazakhstan

Rakhimov Rassul,

Coordinator for UNDP Environment and Energy programmes

**11.20 am – 11.30 am** *(10 min.)* 

Interaction with the Massachusetts Institute of Technology (MIT) in the development of students' skills

Yakupov Ravil, principal of Nazarbayev Intellectual Schools ChB in Karaganda

End of plenary

11.30 am – 11.35 am

(5 min.)

The First Republican Contest for Teachers and Children 'Innovative Approaches in the Development of Ecological Education in Kazakhstan'

Nemtsan Tatiana, head of 'Akbota' Public Fund

11.35 am – 1.30 pm Lunch

DAY 2 19 AUGUST, Saturday

DAY 2 | PLENARY MEETING

15.30 – 16.00

(30 min.)

About Teaching and learning international survey (TALIS)

Tashibayeva Dilyara,

chief analyst of the Department for pre-school and secondary education, Information and Analytical Centre JSC

16.00 – 16.15

(15 min.

Summer school – 2017

Alibayeva Bakhyt,

Senior Manager of the Department for NIS Development

16.15 – 16.30

(15 min.)

Nazarbayev Intellectual schools teachers' awarding ceremony

16.30

Closing of the August conference

## **BREAKOUT SESSIONS**

## SECTION 1

AUGUST 18, Friday

(Together with the deputy principals for pastoral work and the chairmen of the parents' committees)

Participants. School Principals

Moderator. Ispussinova Svetlana Bagitovna, Deputy Chairperson of Nazarbayev Intellectual

Schools AEO **Venue.** acting hall

1.30 pm – 2.00 pm

(20 minute speech and 10 minute discussion)

Family interaction with schools in creating conditions for students' well-being

Shamshidinova Kulyash,

Chairperson of the Board, Nazarbayev Intellectual Schools AEO

After the speech representatives of parents' committee go to room 145 (Ground floor, block 4) and continue the break-out session

**2.00 pm – 2.30 pm** (20 minute speech and 10 minute discussion)

On the implementation of the agenda for the education and teaching students who have extraordinary abilities and working with students who have shown an insufficient level of language proficiency in enrolling in Intellectual Schools

**Ispussinova Svetlana,**Deputy Chairperson of the Board

**2.30 pm – 2.50 pm** (15 minute speech and 5 minute discussion)

Basic of positive psychology and perspectives for its implementation in Intellectual schools

Imangaliev Essengazy, Managing Director – NIS Development Director

**2.50 pm – 3.10 pm** (15 minute speech and 5 minute discussion)

**Ensuring the unity for education and pastoral work in Intellectual Schools** 

Aytpukeshev Aydarbek, Atyrau ChB NIS Director

**3.10 pm – 3.30 pm** (15 minute speech and 5 minute discussion)

Development of social partnership through efficient interaction of Nazarbayev Intellectual school with parents

Zhumatay Bakhyt, Director of Nazarbayev Intellectual schools, ChB NIS, Kyzylorda

**3.30 pm – 4.00 pm** | Break (30 min.)

After the speech, the deputy principals for pastoral work go to Room 134 (Block 3, Ground Floor) and continue the breakout session.

## 4.00 pm - 4.30 pm

(20 minute speech and 10 minute discussion)

## Results of the attestation of Nazarbayev Intellectual schools teaching staff

Dabylova Botagoz,
Director of the Department of Human Resource Management

## 4.30 pm – 5.30 pm

(1 hour)

## Discussion

## 19 AUGUST, Saturday

**SECTION 1** 

(Together with the deputy principals for pastoral work)

#### 09.00 - 10.00

(1 hour)

## Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

#### 10.00 - 10.25

(20 minute speech and 5 minute discussion)

## Results of external summative assessment as an indicator of efficient teaching and learning

Nurakayeva Leila, Deputy Director of Centre of Excellence

#### 10.25 - 10.40

(10 minute speech and 5 minute discussion)

## Results of graduates' examination on the Diploma programme of International Baccalaureate

Baitukov Arsen,

Principal of Nazarbayev Intellectual schools, Astana

#### 10.40 - 11.00

(15 minute speech and 5 minute discussion)

# Results of external assessment of Nazarbayev Intellectual schools in terms of accreditation. main conclusions and further recommendations

Kurmanbayeva Gulnar,

Director of the Department for Education Quality Assessment and International Accreditation,

### Ismailova Indira,

Deputy director of the Department for Education Quality
Assessment and International Accreditation

## 11.00 – 11.30

(30 min.)

#### Break

## 11.30 - 11.50

(15 minute speech and 5 minute discussion)

## Results of Nazarbayev Intellectual schools graduates' admission to higher educational institutes

Abilov Rustam,

Department for Education Quality Assessment and International Accreditation Deputy Director

#### 11.50 - 12.15

(20 minute speech and 5 minute discussion)

#### Teaching and learning process management in 2017-2018

Magzumova Arailym,

Centre for Educational Programme Deputy Director

#### 12.15 - 12.35

(15 minute speech and 5 minute discussion)

## Recommendations on the development of the second foreign language

Kalmenov Samat,

Centre for Educational Programmes Senior Manager

#### 12.35 - 13.00

(15 minute speech and 10 minute discussion)

## Contact hours schedule in the context of the renewed secondary school model

Nurkeshov Timur,

Nazarbayev Intellectual Schools Development Division Senior Manager

13.00 - 14.30

Lunch

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

SECTION 2

AUGUST 18, Friday

**Participants.** Deputy Principals for scientific and methodological work **Moderator.** Ayubayeva Nazipa Altynbekovna, Deputy Chairperson **Venue.** Room 126, Block 2, Ground floor

## 1.30 pm - 1.40 pm

(10 min.)

## Opening. Words of welcome

Ayubayeva Nazipa, Deputy Chairperson

#### 1.40 pm – 1.05 pm

(15 minute speech and 10 minute discussion)

#### School Assessment within Teacher Attestation

Mussarova Venera.

Deputy Principal for Scientific and Methodologic Work at NIS Taraz PhM

#### 2.05 pm – 2.30 pm

(15 minute speech and 10 minute discussion)

#### Independent Assessment within Teacher Attestation

Makysheva Aliya, Deputy Director of CPm

## 2.30 pm – 3.00 pm

(20 minute speech and 10 minute discussion)

## Efficiency of Professional Development Courses

Aytbayeva Dinara,

Deputy Director of Human Resources Department

3.00 pm – 3.30 pm (20 minute speech and 10 minute discussion)

## Analysis of the Survey Results and Recommendations on Further Teacher Development for NIS

Nurguzhina Assel,

Deputy Director for Experience Dissemination and Head of Further Teacher Development, Centre of Excellence 3.30 pm – 4.00 pm

Break

**4.00 pm – 4.20 pm** (20 minute speech)

(30 min.)

Conceptual Understanding of Methods to Improve Teacher Practice

Ayubayeva Nazipa, Deputy Chairperson

4.20 pm - 4.40 pm

(20 minute speech

| Developing Projects to Improve Teacher Practice at NIS

Madeyeva Irina,

Senior Manager of Research Department

**4.40 pm – 5.00 pm** *(20 minute speech)* 

**School Administration Investigation into Additional Activities** 

Mamadiyar Akbota,

Deputy Principal for External Communications at NIS Kyzylorda ChB

**5.00 pm – 5.30 pm** (30 min.)

Discussion

19 AUGUST, SECTION 2 • Saturday

09.00 - 10.00

(1 hour)

Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

10.00 - 10.30

(20 minute speech and 10 minute discussion)

Distibution of teachers' study results. Presentation of the first edition of the magazine Mugalim zertteushi.

Imzharova Zhanna,

Deputy Principal for Profile and Experimental work, NIS Aktobe, PhM

Assanova Aygul,

Deputy Principal for Scientific and Methodologic Work, NIS Aktobe, PhM

10.30 - 11.00

(20 minute speech and 10 minute discussion)

Dissemination of teaching experience through the forum and conference

Zhaksylykova Bakhytgul,

Deputy Principal for Scientific and Methodologic Work, NIS Aktau, ChB

11.00 – 11.30

(30 min.)

Break

11.30 - 12.00

(20 minute speech and 10 minute discussion)

Building up teacher's new indentity through the lesson research

Baigarinova Zhanna,

Senior Manager of the Department for methodologic work, Center of Excellence

#### 12.00 - 12.30

(20 minute speech and 10 minute discussion)

## Types of work for students' preparation for subject Olympiads

#### **Nurkeshov Timur**,

Senior Manager, Department for the NIS Development,

#### Nazaraliyeva Zina,

Deputy Principal for Scientific and Methodologic Work, NIS Almaty, PhM

#### 12.30 - 13.00

(20 minute speech and 10 minute discussion)

## Results of monitoring the introduction of the Integrated educational programme in 2016-2017

### Akizhanova Zhanar,

Head of division for Analysis and Research, Center of Educational Programmes

### 13.00 – 14.30

(1 h. 30 min.)

## Lunch

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

## SECTION 3

AUGUST 18, Friday

**Participants.** Deputy Principals for teaching and learning **Moderator.** Mozhayeva Olga, Managing Director **Venue.** room 135, block 3, ground floor

## 1.30 pm – 1.40 pm

(10 min.)

## Opening. Words of welcome

Mozhayeva Olga, Managing Director

### 1.40 pm – 2.20 pm

(15 minute speech and 10 minute discussion)

## Intraschool monitoring as a tool to improve the quality of teaching

Tolykbayeva Galiya,

Senior Manager in Centre of Excellence in Almaty

### Kaldarova Karlygash,

Senior Manager in Centre of Excellence in Almaty

## 2.20 pm – 2.40 pm

(15 minute speech and 5 minute discussion)

### The results of research on the load of Intellectual schools students

Nassygazy Bolat,

manager in Research Department

### 2.40 pm - 3.30 pm

(15 minute speech and 10 minute discussion)

## | Quality of teaching the Kazakh language

Abuov Zhanabai,

Head of Linguistic division in Centre for Educational Programmes

## Results of monitoring students' learning achievements in the Kazakh language

Nurakayeva Leila,

Deputy Director of Centre of Excellence

## 3.30 pm – 4.00 pm

Break

(30 min.)

## 4.00 pm – 4.30 pm

(20 minute speech and 10 minute discussion)

#### Recommendations on the elective courses

Vvushkova Ekaterina.

senior manager of the Science Division, Center of Education **Programmes** 

Beysembinova Assel,

Deputy director of ChB NIS academic work, Ust-Kamenogorsk

## 4.30 pm – 5.00 pm

(20 minute speech and *10 minute discussion)* 

## | Elective course as a basic introduction to profession

Aleksandrova Svetlana. Deputy director of PhM NIS academic work, Uralsk

## 5.00 pm – 5.30 pm

(20 minute speech and 10 minute discussion)

## Methodical recommendations on lesson observation

Matorina Yevgeniya, specialist of the Center of Excellence, Karaganda

Makysheva Aliya, Deputy Director of CPm

## 19 AUGUST, Saturday | **SECTION 3**

(together with school principals – acting hall)

#### 09.00 - 10.00

(1 hour)

## Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev **Intellectual schools**

## 10.00 - 10.25

(20 minute speech and 5 minute discussion)

## Results of external summative assessment as an indicator of

Nurakayeva Leila,

efficient teaching and learning

Deputy Director of Centre of Excellence

## 10.25 - 10.40

(10 minute speech and 5 minute discussion)

## Results of graduates' examination on the Diploma programme of **International Baccalaureate**

Baitukov Arsen,

Principal of Nazarbayev Intellectual schools, Astana

#### 10.40 - 11.00

(15 minute speech and *5 minute discussion)* 

## Results of external assessment of Nazarbayev Intellectual schools in terms of accreditation, main conclusions and further recommendations

Kurmanbayeva Gulnar,

Director of the Department for Education Quality Assessment and International Accreditation,

#### Ismailova Indira,

Deputy director of the Department for Education Quality Assessment and International Accreditation

## 11.00 - 11.30

(30 min.)

#### 11.30 - 11.50

(15 minute speech and 5 minute discussion)

## Results of Nazarbayev Intellectual schools graduates' admission to higher educational institutes

Abilov Rustam,

Department for Education Quality Assessment and International Accreditation Deputy Director

#### 11.50 - 12.15

(20 minute speech and 5 minute discussion)

## Teaching and learning process management in 2017-2018

Magzumova Arailym,

Centre for Educational Programme Deputy Director

## 12.15 - 12.35

(15 minute speech and 5 minute discussion)

## Recommendations on the development of the second foreign language

Kalmenov Samat,

Centre for Educational Programmes Senior Manager

#### 12.35 - 13.00

(15 minute speech and 10 minute discussion)

## Contact hours schedule in the context of the renewed secondary school model

Nurkeshov Timur,

Nazarbayev Intellectual Schools Development Division Senior Manager

## 13.00-14.30

(1 h. 30 min.)

Lunch

#### PLENARY MEETING (ACTING HALL)

SECTION 4 AUGUST 18, Friday
(together with school principals and chairmen of parents' committee – Acting hall)

**Participants.** Deputy Principals for pastoral work

Moderator. Suleimenova Zhuldyz, Deputy Director of NIS Development Department **Venue.** Room 134, Block 3, Ground Floor

1.30 Pm - 2.00 Pm

(20 minute speech and *10 minute discussion)* 

## Family interaction with schools in creating conditions for students' well-being

Shamshidinova Kulyash,

Chairperson of the Board, Nazarbayev Intellectual Schools Autonomous Educational Organization

After the speech representatives of parents' committee go to room 145 (ground floor, block 4) and continue the break-out session Break

## 2.00 pm – 2.30 pm

(20 minute speech and 10 minute discussion)

On the implementation of the agenda for the education and teaching students who have extraordinary abilities and working with students who have shown an insufficient level of language proficiency in enrolling in Intellectual Schools

Ispussinova Svetlana,
Deputy Chairperson of the Board

#### 2.30 Pm - 2.50 Pm

(15 minute speech and 5 minute discussion)

## Basic of positive psychology and perspectives for its implementation in Intellectual schools

**Imangaliyev Yessengazy,** *Managing Director – NIS Development Director* 

#### 2.50 Pm - 3.10 Pm

(15 minute speech and 5 minute discussion)

## Ensuring the unity for education and pastoral work in Intellectual Schools

Aytpukeshev Aydarbek, Atyrau ChB NIS Director

#### 3.10 Pm - 3.30 Pm

(15 minute speech and 5 minute discussion)

## Development of social partnership through efficient interaction of Nazarbayev Intellectual school with parents

Zhumatay Bakhyt, Director of Nazarbayev Intellectual schools, ChB NIS, Kyzylorda

## 3.30 Pm – 4.00 Pm

(30 min.)

After the speech, the deputy principals for pastoral work go to

room 134 (block 3, ground floor) and continue the breakout session.

#### 4.00 Pm - 4.30 Pm

(20 minute speech and 10 minute discussion)

## Using the experience of International Baccalaureate in pastoral work

Akhmadiyeva Kuralay, deputy principal for development NIS in Astana

#### 4.30 pm – 5.00pm

(20 minute speech and 10 minute discussion)

### CAS effect (creativity, action, service) on students

Satova Damesh, CAS coordinator, NIS, Astana

## 5.00 pm – 5.30 pm

(30 min.)

## The role of emotional intelligence in the professional development of teacher

Surnacheva Olga,

Director of the Center of Excellence, Karaganda

## **SECTION 4**

19 AUGUST, Saturday

09.00 – 10.00

(1 hour)

Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

10.00 - 10.30

(25 minute speech and 5 minute discussion)

Planning pastoral work in Nazarbayev Intellectual Schools under the President of the Republic of Kazakhstan Nursultan Nazarbayev's programming lines 'Course towards the future. modernization of Kazakhstan's identity' – the main priorities and special aspects of the content of projects

Suleymenova Zhuldyz,

Nazarbayev Intellectual School Development Department Deputy Director,

Aidynalieva Elvira,

NIS PhM Uralsk Deputy Director for Pastoral Work,

Abylkasymova Larisa,

NIS PhM Semey Deputy Director for Pastoral Work,

Iglikova Alma,

NIS PhM Almaty Deputy Director for Pastoral Work,

Abdraimova Lyazzat,

NIS ChB Kyzylorda Deputy Director for Pastoral Work

10.30 – 10.40

(10 min.)

Additional education. creativity, search, perspectives

Suleimenova Zhuldyz,

Deputy Director of NIS Development Department

10.40 – 11.00

(20 min.)

Discussing the NIS academic timeline and event calendar for the 2017-2018 academic year

Ismailova Aygul,

Deputy Principal of academic work, NIS Shymkent, ChB

Baitenova Lyazzat,

Deputy Principal of academic work, NIS Kostanay, PhM

Deputy Principal of,

Deputy Principal of academic work, NIS Taraz, PhM

11.00 – 11.30

(30 min.)

Break

11.30 – 12.50

(1 h. 20 min.)

Extended education of Nazarbayev Intellectual schools and its role in modern educational model

Kyzdarbekova Laura,

Deputy Principal of academic work, NIS Almaty, ChB

12.50 - 13.00

(10 min.)

Summing up the section work

Suleimenova Zhuldyz,

Deputy Director of NIS Development Department

**13.00-14.30** (1 h. 30 min.)

Lunch

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

AUGUST 18, Friday

**SECTION 5** 

**Participants.** Deputy Principals for student counseling and experimental work, Physical education teachers

**Moderator.** Kazzhanova Aigul Omirovna, Managing Director **Venue.** Choreography classroom, Room 206, 2nd Floor

1.30 pm – 1.35 pm

Section opening. Words of welcome

(5 min.)

Kazzhanova Aigul, Managing Director

**1.35 pm – 1.50 pm** *(15 min)* 

Possible energy efficient technologies in education. experience and practice

Alibekov Olzhas,

Deputy Chairperson of the Electric Power and Energy Saving Development Institute JSC, Ministry of Investments and Development of the Republic of Kazakhstan

**1.50 pm – 2.05 pm** *(15 min)* 

Use of the Climate Box resource in the cross-curriculum learning

Zhaparova Raina,

coordinator of the secondary school of Nazarbayev Intellectual schools, Astana

**2.05 pm – 2.20 pm** (15 min)

Integrated lessons using the methodological resource 'Climate Box'

Nurgaliyeva Gulzhan, Geography teacher in NIS PhM

Astana

**2.20 pm – 3.00 pm** (40 mins.)

Master-class on methodological application to the resource 'Climate Box'

Katayeva Varvara, expert of UN Development Programme

**3.00 pm – 3.30 pm** *(30 min.)* 

Practical implementation of the project 'Your safe bicycle for the ecology of your city and your health'

Nemtsan Tatiana, head of 'Akbota' Public Fund

After the speech, deputy principals for profile and experimental work go to room 206 (second floor) and continue the breakout session

3.30 Pm - 4.00 Pm

Break

(30 min.)

4.00 pm – 4.10 pm

(10 min.)

Results of the 2016 experience translation. experience and perspectives

Balgabayeva Gulnar,

Director of the Experience Translation Department

4.10 pm -4.30 pm

(20 min.)

Results of the Grade 2 pilot school students monitoring "on exit"

Shilibekova Aidana,

Deputy director of the Center of Pedagogical Measurements

4.30 pm - 5.30 pm

Discussion

(1 hour)

SECTION 5

19 AUGUST, Saturday

09.00 - 10.00

(1 hour)

Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

10.00 - 10.15

(10 minute speech and 5 minute discussion)

Results of monitoring the introduction of the Integrated educational programme in 2016-2017

Akizhanova Zhanar,

Head of division for Analysis and Research, Center of Educational **Programmes** 

10.15 - 10.30

(10 minute speech and *5 minute discussion)* 

Intellectual schools external assessment data analysis

Mussina Dinara.

Centre of Pedagogical Measurements Division of Criteria-based Assessment Manager

10.30 -10.45

(15 minute speech and 5 minute discussion)

Policy for the assessment of students' achievements in the 2017-2018 academic year

Zhaylauova Gulmira,

Department for Education Quality Assessment and International Accreditation Senior Manager

10.45 – 11.00

(10 minute speech and 5 minute discussion)

Interaction between participants of the teaching process in social and professional self-identification of students

Abilov Rustam.

Department for Education Quality Assessment and International Accreditation Deputy Director

11.00 - 11.30

(30 min.)

Break

#### 11.30 – 12.00

(20 minute speech and 10 minute discussion)

## Development of teaching and learning in terms of international accreditation

Kurmanbayeva Gulnar,

Director of the Department for Education Quality Assessment and International Accreditation.

Zhailauova Gulmira,

Senior Manager of the Department for Education Quality Assessment and International Accreditation

### 12.00 - 13.00

(60 min.)

## Summing up Section closing

Kazzhanova Aigul, Managing Director

## 13.00 - 14.30

(1 h. 30 min.)

#### Lunch

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

AUGUST 18, Friday SECTION 6

**Participants.** Deputy Principals for external affairs

**Moderator.** Kurmanbayeva Gulnar, Director of the Department for Education Quality Assessment and International Accreditation, Ismailova Indira, Deputy director of the Department for Education Quality Assessment and International Accreditation

Venue. Room 135, Block 3, Ground Floor

## 09.00 – 10.00

(1 hour)

## Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

#### 10.00 - 10.30

(20 minute speech and 10 minute discussion)

# Organization of school activities through mission, vision and values. Development of global citizenship through the educational process

Beysembinova Assel,

Deputy principal of academic work, NIS Ust-Kamenogorsk, ChB

Mukhtarkhanova Gulshat,

Deputy Principal for pastoral work, NIS Ust-Kamenogorsk, ChB

#### 10.30 - 11.00

(20 minute speech and 10 minute discussion)

## Improvement of teaching and learning practice through the international accreditation

Serikov Bauyrzhan,

Deputy Principal for External Communications, NIS Semey, PhM

### 11.00 – 11.30

(30 min.)

### Break

#### 11.30 - 11.50

(15 minute speech and 5 minute discussion)

### **Evaluating the Improvement in Teacher Qualification through the Process of International Accreditation**

Zaitova Rozaliya,

Deputy Principal for Scientific and Methodological Work, NIS Kokshetau PhM

Reznichenko Yuliya,

Deputy Principal for External Communications, NIS Kokshetau PhM

#### 11.50 – 12.10

(15 minute speech and 5 minute discussion)

## **External School Evaluation within Accreditation as Seen by NIS Employees**

Zhumabekova Shyryn,

Deputy Principal for External Communications, NIS Karaganda PhM

### 12.10 - 12.35

(25 min.)

## Preparing Schools for Accreditation in a New Academic Year

Ismailova Indira,

Deputy Director, Department for Education Equality Assessment and International Accreditation

## 12.35 - 13.00

(25 min.)

## Hiring International Teachers. the NIS Astana Experience

Akhmadiyeva Kuralay,

Deputy Principal for Development, NIS Astana

Aksholakova Indira.

Manager at External Communications Division, NIS Astana

## 13.00 - 14.30

(1 h. 30 min.)

## Lunch

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

## SECTION 7

AUGUST 18, Friday

**Participants.** Deputy Principals for finance and economic planning

**Moderator.** Mazhenova Gulzhan Muratovna, Director of Economy and Finance Department

Venue. room 222, block 2, second floor

### 1.30 pm – 1.50 pm

(20 minute speech)

### Opening. Words of welcome

Tokabekova Zhamilya, Managing Director

#### 1.50 pm – 2.20 pm

(20 minute speech and 10 minute discussion

### Preparing to Establish the 2018 Budget. Past Years' Experience

Mazhenova Gulzhan.

Director of Economy and Finance Department

## Baybergenova Saltanat,

Deputy Director of Economy and Finance Department

2.20 pm – 2.50 pm (20 minute speech and *10 minute discussion)* 

Central Office Accountants Checking the Branches. the Results

Zhanabekova Gulzhan, Deputy Director of Accounting Department

2.50 pm – 3.30 pm

(20 minute speech and 20 minute discussion)

Issues of Building Operation and School Modernisation

Kaiyrbaiuly Askar,

Deputy Director of NIS Construction Directorate

Aymanbetov Bakitzhan,

, Senior Manager of Arrangements Department

3.30 Pm - 4.00 Pm

(30 min.)

Break

4.00 Pm – 4.30 Pm

(20 minute speech and *10 minute discussion)* 

**Ensuring the Security and Safety of Students Nutrition, School Uniform, and Document Control.** 

Balkhiev Nurlan,

Deputy Director of Arrangements Department

Kalmuratova Sharipa,

Senior Manager at Arrangements Department

4.30 Pm - 5.30 Pm

(1 hour)

19 AUGUST, | SECTION 8 Saturday

Participants. Heads of Mathematics methodological associations Moderator. Aubakirov Toybek Uataevich, Head of Division at CEP Venue. room 221, block 2, second floor

Discussion

2.00 Pm - 3.30 Pm

(1 h. 30 mins.)

Criteria-Based Assessment in Mathematics, a workshop session

Essingeldinov Baurzhan,

Senior Manager at Criteria-Based Assessment Division, CPm

3.30 Pm - 4.00 Pm

(30 min.)

Break

4.00 Pm - 5.30 Pm

(1 h. 30 mins.)

Criteria-Based Assessment in Mathematics, a workshop session

Essingeldinov Baurzhan,

Senior Manager at Criteria-Based Assessment Division, CPm

## SECTION 8

19 AUGUST, Saturday

**9.30 – 11.00** *(1 h. 30 min.)* 

## From Assessment to Lesson Plan Design, a workshop on the results of external summative assessment

Akhmetov Baymurat,

Senior Manager at Monitoring and External Summative Assessment Division, CPm

Kozhakhmetova Galina,

Mathematics Teacher at NIS Astana PhM

(together with heads of ICT methodological associations – the lounge, block 2, second floor)

11.00 – 11.30 (30 min.)

(1 h. 30 min.)

Break

**11.30 – 13.00** *Mathematics Forum* 

#### New Trends in Mathematics Education in OECD Countries

Baynazarov Talgat, Principal of NIS Taraz PhM

## School Mathematics Education. Relevant Issues

Nursultanov Erlan,

Dr. Sci. in Physics and Mathematics, Professor at Kazakh Branch of Lomonosov MSU

## The Continuity of School and University Mathematics Education

Bokayev Nurzhan,

Dr. Sci. in Physics and Mathematics, Professor, Higher Mathematics Department Chairperson, Gumilyov ENU

## **Changes to the Educational Programme due to the IEP Implementation Monitoring**

**Aubakirov Toybek**, Head of Mathematics and Science Division, CEP

#### Presenting Grade 7 Textbooks

Panikarskaya Natalya, Lead Author, Senior Manager at ERC

**13.00 – 14.30** (1 h. 30 min.)

Lunch

**14.30 – 15.30** *(1 hour)* 

## Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

AUGUST 18, SECTION 9 Friday

**Participants.** Heads of Computer Science methodological associations Moderator. Imangaliyeva Gulzhanat Sainovna, Senior Manager at CEP Venue. room 225, block 2, second floor

2.00 Pm - 3.30 Pm

| Criteria-Based Assessment in ICT, a workshop session

(1 h. 30 mins.)

Amergaliyeva Diana.

Manager at Criteria-Based Assessment Division, CPm

3.30 Pm - 4.00 Pm

Break

4.00 Pm - 5.30 Pm (1 h. 30 mins.)

Criteria-Based Assessment in ICT, a workshop session

Amergaliyeva Diana,

Manager at Criteria-Based Assessment Division, CPm

19 AUGUST, | SECTION 9 Saturday

9.30 - 11.00(1 h. 30 min.)

From Assessment to Lesson Plan Design, a workshop on the results of external summative assessment

Akhmetov Baymurat,

Senior Manager at Monitoring and External Summative Assessment Division, CPm

Kozhakhmetova Galina,

Mathematics Teacher at NIS Astana PhM

(together with heads of mathematics methodological associations the lounge, block 2, second floor)

11.00 – 11.30

Break

(30 min.)

(10 min.)

11.30 - 11.40

Teaching and learning process management in 2017-2018

Imangaliyeva Gulzhanat, Senior Manager at CEP

Vyushkova Yekaterina,

Senior Manager at CEP

11.40 - 11.50

(10 min.)

Presenting Grade 7 Textbooks

Imangaliyeva Gulzhanat, Senior Manager at CEP

Vyushkova Yekaterina,

11.50 – 12.10

(20 min.)

Reducing workload in upper secondary school through intersubject integration

**Tayapbergenova Anar,** *Computer Science teacher, NIS PhM Semey* 

12.10 – 12.40

(30 min.)

Various Options for Unit Summative Assessment in Grades 7-8

Adekenova Aigul,

ICT Teacher at NIS Karaganda PhM

12.40 – 13.00

(20 min.)

Developing Research Skills in Secondary School. STEAM-Lessons

Mukanova Makpal,

ICT Teacher at NIS Almaty ChB

13.00 - 14.30

(1 h. 30 min.)

Lunch

14.30 – 15.30

(1 hour)

Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

**PLENARY MEETING (Acting hall)** 

SECTION 10

AUGUST 18, Friday

Participants. Heads of Physics methodological associations

**Moderator.** Khassenova Nursaule, Senior Manager of Center for Educational Programmes

**Venue.** floor 2, library

2.00 Pm - 3.30 Pm

(1 h. 30 mins.)

| Criteria-Based Assessment in Physics, a workshop session

Mussina Dinara,

Centre of Pedagogical Measurements Division of Criteria-based

Assessment Manager

3.30 Pm - 4.00 Pm

(30 min.)

Break

4.00 Pm – 5.30 Pm

(1 h. 30 mins.)

| Criteria-Based Assessment in Physics, a workshop session

Mussina Dinara,

Centre of Pedagogical Measurements Division of Criteria-based

Assessment Manager

# 19 AUGUST, Section 10 • Saturday

9.30 – 11.00
(1 h. 30 min.)

From Assessment to Lesson Plan Design, a workshop on the results of external summative assessment

Kuandykova Akmaral,

Physics teacher, NIS Astana, PhM

11.00 – 11.30 | Break (30 min.)

11.30 – 11.45 | Teaching and learning process management in 2017-2018 (15 min.) | Papazova Irina,

Physics Methodological Council Director NIS PhM Almaty

11.45 – 12.00 | Presenting grade 7 textbooks
(15 min.) | Makhmekhanovna Gulzat,

Physics teacher, NIS ChB Almaty Leading author

12.00 – 12.30 | Trainin workshop. Developing students' research skills during practical activities in Physics classes

**Zharmukhambetova Gulnar,** *NIS PhM Kostanay Physics Methodological Council Director* 

12.30 – 13.00 Special aspects of the assessment of practical works in Physics classes

Koshkin Sergey, NIS PhM Kokshetau Physics teacher

14.30 – 15.30 Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

# SECTION 11 AUGUST 18, Friday

Participants. Heads of Chemistry methodological associations

Moderator. Alzhanova Gulzhanat, Senior Manager of Centre for Educational Programmes

Venue. room 201, second floor

**2.00 Pm – 3.30 Pm** (1 h. 30 mins.)

| Criteria-Based Assessment in Chemistry, a workshop session

Moldybayeva Almagul,

Senior Manager at Criteria-Based Assessment Division, CPm

3.30 Pm – 4.00 Pm

Break

(30 min.)

(1 h. 30 mins.)

4.00 Pm - 5.30 Pm

Criteria-Based Assessment in Chemistry, a workshop session

Moldybayeva Almagul,

Senior Manager at Criteria-Based Assessment Division, CPm

SECTION 11

19 AUGUST, Saturday

**9.30 – 11.00** (1 h. 30 min.)

From Assessment to Lesson Plan Design, a workshop on the results of external summative assessment

Amriyeva Sholpan,

Centre for Pedagogical Measurements Monitoring and External

Summative Assessment Manager

11.00 – 11.30

Break

(30 min.)

11.30 – 11.40

Teaching and learning process management in 2017-2018

(10 min.)

Alzhanova Gulzhanat,

Senior Manager of Centre for Educational Programmes

11.40 – 12.00

Presenting grade 7 textbooks
Uralbayeva Karlygash,

Chemistry teacher, author, NIS PhM PhM Astana

12.00 - 12.30

(30 мин.)

(20 min.)

Training workshop. Developing practical work in secondary school under IEP

Akimova Elmira.

Chemistry Teacher at NIS Taraz PhM

12.30 – 13.00 (30 min.) Training workshop. Developing students' research skills in Chemistry classes

Abdrakhmanova Tatyana, NIS ChB Pavlodar Chemistry teacher

13.00 – 14.30 (1 h. 30 min.) Lunch

14.30 – 15.30 (1 hour) Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

AUGUST 18, Friday SECTION 12

Participants. Heads of Biology methodological associations

Moderators. Zhakibayeva Assel, Senior Manager of Center for Educaitonal Programmes

Venue. room 202, second floor

2.00 Pm – 3.30 Pm

| Criteria-Based Assessment in Biology, a workshop session

(1 h. 30 mins.)

Adykhanov Saydiburkhaniddin, Manager at Criteria-Based Assessment Division, CPm

**3.30 Pm – 4.00 Pm** *(30 min.)* 

Break

4.00 Pm – 5.30 Pm

Criteria-Based Assessment in Biology, a workshop session

(1 h. 30 mins.)

Adykhanov Saydiburkhaniddin, Manager at Criteria-Based Assessment Division, CPm

> 19 AUGUST, SECTION 12 Saturday

**9.30 – 11.00** *(1 h. 30 min.)* 

From Assessment to Lesson Plan Design, a workshop on the results of external summative assessment

Mukayeva Gulmira,

Centre for Pedagogical Measurements Monitoring and External Summative Assessment Manager

11.00 – 11.30

Break

(30 min.)

11.30 - 11.45

(15 min.)

Teaching and learning process management in 2017-2018

Zhakibayeva Assel,

Senior Manager of Centre for Educaitonal Programmes

11.45 – 12.00

(15 min.)

Presenting grade 7 textbooks

Korotkova Irina,

Biology teacher, author, RPhM Astana

12.00 - 12.30

(30 min.)

(30 min.)

Development of research skills and reading literacy at Biology workshop session

Seytkhanova Elmira,

Biology teacher, NIS Almaty, PhM

12.30 - 13.00

Training workshop. Differentiation in Biology classes

Hontai Martina.

NIS ChB Karaganda Biology teacher

13.00 - 14.30

(1 h. 30 min.)

Lunch

14.30 - 15.30

(1 hour)

Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev **Intellectual schools** 

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

SECTION 13

AUGUST 18,

Friday

Break

**Participants.** Heads of the Kazakh Language methodological associations **Moderator.** Kulmagambetova Akslu, Senior Manager of Centre for Educational Programmes **Venue.** room 144, block 4, ground floor

2.00 pm – 3.30 pm

(1 h. 30 mins.)

Criteria-based assessment in Kazakh Language classes workshop session

Absatova Meyramgul,

Centre of Pedagogical Measurements Division for Criteria-Based Assessment Senior Manager

3.30 pm – 4.00 pm

(30 min.)

## 4.00 pm – 5.30 pm (1 h. 30 mins.)

### Criteria-Based Assessment in Kazakh Language, a workshop session

Absatova Meyramgul,

Centre of Pedagogical Measurements Division for Criteria-Based Assessment Senior Manager

Saturday

19 AUGUST, | SECTION 13

9.30 - 11.00

From Assessment to Lesson Plan Design, a workshop on the results of external summative assessment (1 h. 30 min.)

Rustemova Zhayna,

Senior Manager at Monitoring and External Summative Assessment Division, CEP

11.00 - 11.30

Break

(30 min.)

11.30 - 11.45 (15 min.)

Special aspects of the learning organization in 2017-2018

Kulmagambetova Akslu,

Senior Manager at Centre for Educational Programmes

Kusherbayeva Gulnapis,

Kazakh Language Teacher at NIS Astana

11.45 - 12.00

(15 min.)

Change to the educational programme due to the results of the monitoring study

Aubakirova Zhansaya,

Senior Manager of the Center of Educational Programmes

12.00 - 12.20

(20 min.)

Work with the Lexical and Grammatical Minimal Vocabulary compiled by NIS and the Vocabulary of frequently used words developed by Scientific Research Insitute named after A.Baitursynov

Bekmurzina Tolkyn,

Senior Manager of the Center of Educational Programmes

12.20 - 12.40

Introduction of textbooks for Grade 7

(20 min.)

Kozganbayeva Mentay, Kazakh teacher, author, NIS Kostanay, PhM

Introduction of Kazakh Literature textbooks, Grade 7

12.40 - 13.00

Mukatayeva Gulnaz,

(20 min.)

Kazakh teacher, author, NIS Ust-Kamenogorsk, ChB

**13.00 – 14.30** (1 h. 30 min.)

Lunch

**14.30 – 15.30** *(1 hour)* 

Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

SECTION 14

AUGUST 18, Friday,

**Participants.** Heads of the Russian Language methodological associations **Moderator.** Aitpayeva Aliya, Senior Manager of Centre for Educational Programmes **Venue.** floor 1, block 4, room 142

**2.00 pm – 3.30 pm** (1 h. 30 mins.)

Criteria-based assessment in Russian Language classes, a workshop session

**Skokova Yelena,** *Manager at Criteria-Based Assessment Division, CPm* 

**3.30 Pm – 4.00 Pm** (30 min.)

Break

**4.00 Pm – 5.30 Pm** (1 h. 30 mins.)

Criteria-based assessment in Russian Language classes, a workshop session

**Skokova Yelena,** *Manager at Criteria-Based Assessment Division, CPm* 

**SECTION 14** 

19 AUGUST, Saturday

**9.30 – 11.00** (1 h. 30 min.)

From Assessment to Lesson Plan Design, a workshop on the results of external summative assessment

Savina Olga,

Senior Manager at Monitoring and External Summative Assessment Division, Center of Pedagogical Measurement

11.00 – 11.30

Break

(30 min.)

(20 min.)

11.30 – 11.50

Teaching and learning process management in 2017-2018

Kozhamkulova Gulmira.

Senior Manager of the Center of Educational Programmes

11.50 – 12.10 (20 min.)

Integrated homework assignments as means for the development of students' communication competence

**Aitpayeva Aliya,**Senior Manager of the Center of Educational Programmes

**12.10 – 12.30** *(20 min.)* 

**Changes to Educational Programmes due to the IEP Implementation Monitoring** 

Alibekova Kulyash, Senior Manager of the Center of Educational Programmes

**12.30 – 13.00** *(30 min.)* 

Presenting grade 7 textbooks

Kasymova Aiman, Russian teacher, author, NIS Karaganda, ChB.

**13.00 – 14.30** *(1 h. 30 min.)* 

Lunch

**14.30 – 15.30** *(1 hour)* 

Research teachers visit creative laboratories of Nazarbayev Intellectual schools

PLENARY MEETING (ACTING HALL)

AUGUST 18, Friday SECTION 15

(together with principals and deputy school principals for pastoral work — Acting hall)

**Participants.** Chairmen of NIS parents' committee **Moderator.** Ualkenova Dinara, Corporate Communication Department Director,
Zhamankulova Zhanara, Students Relations Department Deputy Director **Venue.** floor 1, block 4, room 145

1.30 pm – 2.00 pm (20 minute speech and 10 minute discussion) Family interaction with schools in creating conditions for students' well-being

Shamshidinova Kulyash, Chairperson of the Board, Nazarbayev Intellectual Schools Autonomous Educational Organization

Once speech is over the Parents Committee representatives follow room 145 (Ground floor, Block 4)

**2.00 pm – 2.15 pm** (10 minute speech and 5 minute discussion)

Work of the Council of Parents' Committees for 2016-2017 academic year

**Ibrashev Beibut,**Chairperson of the Council of Parents' Committee, NIS

## 2.15 pm – 2.30 pm

(10 minute speech and 5 minute discussion)

## Parent as an active school partner in teaching and up bringing of the growing generation

Kurmanbayev Yerlan,

Chairperson of the Parents' Committee, Nazarbayev Intellectual schools, ChB, Pavlodar

### 2.30 pm – 2.45 pm

(10 minute speech and 5 minute discussion)

## | Upbringing through Participance and Interaction

Okenova Aliya,

, Chairpeson of NIS Karaganda ChB Parents' Committee

## 2.45 pm – 3.00 pm

(10 minute speech and 5 minute discussion)

## The effect of instilling school values in learners.

Kasymov Yerkin,

Deputy Chairperson of the Parents' Committee, Nazarbayev Intellectual schools, ChB, Ust-Kamenogorsk

## 3.00 pm – 3.15 pm

(10 minute speech and 5 minute discussion)

## Participation of parents in school activities and school projects

Karibayeva Gulzhamal,

Chairperson of the NIS Chb Shymkent Parents' Committee

#### 3.15 pm – 3.30 pm

(10 minute speech and 5 minute discussion)

## Effective models of school-family interaction

Kabdenova Gulzhauar,

Chairperson of the NIS PhM Kokshetau Parents' Committee

## 3.30 Pm – 4.00 Pm

(30 min.)

## Break

#### 4.00 Pm - 4.30 Pm

(20 minute speech and 10 minute discussion)

#### UNT results and university admission rates of 2017 NIS graduates

Abilov Rustam,

Department for Education Quality Assessment and International Accreditation Deputy Director

#### 4.30 Pm - 5.00Pm

(20 minute speech and 10 minute discussion)

## NIS Astana guidance councellor's speech

#### 5.00 Pm – 5.30 Pm

(30 min.)

## Discussion

FOR NOTES	• · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	
	······· \	

	FOR NOTES
	<u></u>
V	

FOR NOTES •····	
	······

	FOR NOTES
	<u></u>
V	

1	FOR NOTES	•	

	FOR NOTES
V	

FOR NOTES	• · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	
	······· \	

	FOR NOTES
V	

## RESULTS AND PERSPECTIVES IN NAZARBAYEV INTELLECTUAL SCHOOLS: NEW DEMANDS, NEW OPPORTUNITIES

FOR NOTES •····	
	······

 FOR NOTES
<i></i>
/

## RESULTS AND PERSPECTIVES IN NAZARBAYEV INTELLECTUAL SCHOOLS: NEW DEMANDS, NEW OPPORTUNITIES

FOR NOTES •

